Založ si blog

Euro 2016 – čo sme videli a čo nás čaká?

Skupinová fáza Eura je už za nami. Bolo to veľmi zaujímavé a trošku zvláštne predstavenie. Zaujímavé z toho pohľadu, lebo sa udiali niektoré príjemné prekvapenia, ktoré vždy potešia oko futbalového fanúšika (ak však nie je na druhej strane barikády). Mám na mysli predstavenia tímov ako Severné Írsko, ktoré príjemne prekvapilo a porazilo nevýraznú Ukrajinu, potom naši južní susedia Maďari, ktorí si naďalej žijú svoj futbalový sen, keď v skupine ani raz neprehrali, čo by málokto čakal. Príjemne (pre mňa nepríjemne) prekvapil aj Wales. Už v zápase s nami sa ukázalo, že stoja na Baleovi (nie na darmo sa im hovorí aj „Bales“). Treba povedať, proti nám neukázali nič (konkrétne prd). Dali dva góly, jednu tyčku. My len jeden a jednu tyčku. V tom zápase z našej strany to bolo však celé zle ale nevadí, neposkladali sme sa z toho. Wales proti Anglicku ukázal tiež to čo proti nám, čiže nič. Dali gól z priameho kopu a v tom momente som bol nervózny ako dávno nie. Hrajú nič, a zas dali gól. Avšak ani Anglicko nehralo nič extra ale vyhrali. V poslednom zápase bez problémov porazili Rusákov. Ako nič. Aj keď tiež šťastne. Ale čo už. Mali sme ho aj my dosť. A aj máme. Pre oko diváka boli však atraktívne zápasy Chorvátska. Ukázalo, že ich generácia je top. Ich som mal pasovať za čiernych koňov. Lebo oni ním sú. Španieli hrali konečne ako Španieli, len v poslednom zápase im to nejak nevyšlo. Taliani boli tradične takticky nad všetkými. Ako odmena im je osemfinále so Španielskom (trochu na nervy). Island si žije taktiež ako Maďari svoj futbalový sen. Nemci, Švajčiari, Poliaci, Belgičania a nakoniec aj Portugalci OK. Portugalci mali kúsok smolu, Rakúšanov mali vytrisekať, ale smola, nič také sa nedialo. Íri taktiež si to zabezpečili LTT v poslednom matchi. Treba spomenúť aj Albáncov, ktorí síce nepostúpili, ale hrali nad očakávania dobre.

Avšak, aj tento šampionát priniesol nepríjemné prekvapenia. Svojími výkonmi to boli (podľa mňa) aj domáci Francúzi. Vyšlo im to LTT v oboch víťazných zápasoch. V treťom to boa remízka (zápas bol ale zaujímavý jednorázovými dresmi Švajčiarov, aj lobdou, ktoré pukla no a nakoniec vyjadrením Xhakiriho o nádeji, že Puma nevyrába kondómy). Rumuni boli akí boli. Nič extra. V našej grupe to boli Rusi, ktorí skončili poslední a majú jediné šťastie, že futbal nie je taký populárny ako hokej, lebo by neskončili dobre (ale nie, neskončili by na Sibíri, tie časy sú za nami). Ďalšie šťastie majú v tom, že sa nemusia kvalifikovať na budúce MS. Rusov som tipoval ďalej. Ale treba poznamenať, že ani Angláni nič moc nepredviedli, prišiel prvý súťažný zápas po kvalde a remízka. Ukopaná výhra nad Walesom a potom remízka s našimi. V céčku to Ukrajinci projeli ako sa len dalo (tiež som ich tipoval, že pôjdu ďalej). Proti Nemcom paráda, len gól chýbal. Potom už nič. Vôbec nič. Doslova, ani góla nedali. Ďalej Česi a Turci. Česi mali svoje povestné šťastíčko pri sebe proti Chorvátom, aj keď tam Chorvátom uškodili vlastní fans. Proti Turkom hrali dobre, ale keď nedáš branku, nevyhráš. Turci v poslednom zápase síce vyhrali, ale svojími výkonmi sklamali a ďalej právom nešli (aj keď som ich tak tipoval). Belgičania sa zmohli po prvej facke proti Talianom. Ich tréner sa konečne zamyslel, nepostavil Fellainiho a končne sa na to ako tak dalo pozerať. Zlatan sklamal. Škoda, na nich som sa tiež tešil, teda na neho, ale nebolo z toho nič. Následne medzinárodný futbal bude bez Zlatana o niečo menej zábavnejší (veď „Internatinal football retired from Zlatan“). V Rakúsku som sa zmýlil. A to obludne. Pasoval som ich za čierneho koňa a oni nič. Veľmi som sa v nich sklamal, veď v kvalifikácii 9 zápasov vyhrali a jeden remizovali. Škoda pre nich, mali na to. Len to neukázali.

A prečo zvláštne? Lebo bola až príliš nudných zápasov. Vyplýva to najmä z nového formátu turnaja, kde každá krajina vidí historickú šancu na postup ďalej. Mali sme to tak aj my proti Angličanom. Áno, bola dosť nuda v niektorých zápasoch. Až príliš. Top zápas skupín však našťastie prišiel a to v posledný hrací deň, keď sa predviedli v plnej kráse mančafty Portugalska a Maďarov. Ak by vyhrali Maďari, mali by sme Chorvátov. Takto máme Nemcov. Ale zápas to bol nádherný, no nie?

Čo sa týka výkonov našich. Premiéra nám moc nevyšla. Viazla medzihra, často sme strácali lopty. Šupli nám prvý gól, kde kúsok zazmentkoval brankár. Škoda toho Hamšíkovho sóla. To ak by skončilo v bráne, patril by k favoritom na gól turnaja. Vyrovnali sme, ale Wales dal ďalší „poťa“ gól. V druhom zápase sme mali kusisko šťastia. Ľavá strana horela ako Krásna Hôrka v 2012, ale našťastie tam Hubočan a spol. zapracovali skvelo. Prečkali sme prvých 30 minút a potom udreli. Hamšík „Gerrardovkou“ vyzval Weissa ku góle. Ruskí obrancovia s takými skúsenosťami našťastie pre nás zlyhali a išli do bufetu. Druhý gól ukázal výnimočnosť a dôležitosť Hamšíka pre naše mužstvo (konečne si to všimli všetci a konečne ho už nikto nehejtuje, lebo si to aj tak nezaslúžil). Druhý polčas ukázal, že keď chceme, vieme sa zomknúť ako jeden muž a nepustiť za seba nič. Teda až na ten jeden obligátny gól. Boli to krásne emócie. Na toto som sa tešil. A naši nám to dopriali. Tretí zápas bol taký menší betoník. Zaparkovali sme tam všetky stroje zo všetkých JRD na Slovensku čo voľakedy boli. Kozáčik podržal, obrana klapala. Makali všetci. Škoda Makovej šance. Mnohí kritizovali našich za výkon ale treba si uvedomiť, že sme radšej išli pre bod, ako sa pustiť do otvorenej partie prori Angličanom. Predsa len, ide o turnaj a tam sa každé zaváhanie trestá. Postúpili by sme aj s troma bodmi, ale istota je guľomet. Ďalej to bude zaujímavé. Máme Nemcov, ktorých sme porazili v príprave, ale súťažný zápas je o niečom inom. Teším sa na to.

Euro pavúk. Zdroj: red.it

Euro pavúk. Zdroj: red.it

Na záver už len toľko. Teším sa na vyraďovačku. Bude to zaujímavé. V jednej vetve sa totiž stretnú Nemci, Taliani, Španieli a Angličania. Čiže bude to tvrdé, ale spravodlivé, lebo futbal neoklameš. Na víťaza skromne tipujem Nemcov. Na základe mužstva ale aj pavúka. Teším sa na to? A vy? Koho tipujete? Užime si to. Ja si to užijem.

Čierny týždeň pre Oľano-Nova

26.09.2016

Respektíve, nielen pre toto hnutie, ale pre celú opozíciu. Jeden z jej lídrov, takpovediac znovuzrodený Daniel Lipšic, sa rozhodol pre nehodu, ktorú zavinil, pri ktorej vyhasol ľudský život, vzdať mandátu poslanca NR SR. Prečo znovuzrodený? Pretože, keď si zoberieme, ako postupne upadal od momentu, keď padla vláda Ivety Radičovej, je to priam neuveriteľné, akú pozíciu si [...]

Národný zraz Mladej Matice v Komárne

09.08.2016

Mladá Matica už 8 rokov organizuje Národný zraz. Tento rok to vyšlo na Komárno. Spojili sa tak dve pekné akcie – Národné Matičné slávnosti ako hlavná akcia a k tomu sme sa pripojili my, mladí matičiari, budúcnosť tohto národa. Poviem vám takto, nemáme sa o čo báť. Ak by ešte náhodou niekto nevedel o čo ide, aj keď asi taký človek na Slovensku nie je (dúfam 🙂 [...]

Chaos v parlamente

08.07.2016

Chaos v parlamente. Ako by sa inak dala táto situácia nazvať? Toto pomenovanie je najvýstižnejšie. Nikto nevie čo sa deje. Preto to nikto nevie, lebo ani to vedieť nechcú. Teda oni to aj vedia. Obe strany to vedia. Každá má však tú svoju pravdu respektíve nepravdu. Priznať to však teraz by bola strata na jednej aj druhej strane. Ale teda kde je tá ozajstná pravda? Preto je [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 13835x
Priemerná čítanosť článkov: 2306x

Autor blogu

Kategórie